Ukrainan sota ja maailma sen jälkeen

 

Perjantaina 9. joulukuuta Pernajan Agricola-Seura järjesti kirjallisuusillan ja samalla keskustelutilaisuuden. Alustajaksi oli kutsuttu emeritusprofessori Pertti Koistinen, joka yhdessä Ilpo Salosen kanssa on toimittanut tuoreen kirjan Ukrainan sota ja maailma sen jälkeen. Sota, rikos ja sovitus. (Esittelylehtinen, pdf) Mikä olisi ajankohtaisempi keskustelun aihe vuoden 2022 joulua odotellessa? Kenties yksinkertaisesti rauha?

Mutta onko rauha yksinkertainen asia? Ei, koska ensinnäkin on saavutettava aselepo, löydettävä rauhaan johtavat polut, rauhantutkija Unto Vesan (kirjan yhden kirjoittajan) ilmaisua lainaten. Toiseksi sodan osapuolten täytyy aseellisen konfliktinsa jälkeen päästä sovintoon toistensa ja myös itsensä kanssa. Entä jos rauha ei vie sovintoon? kysyy eräs kirjan kirjoittajista, emeritaprofessori Sirkka Ahonen.

Miten Ukrainan sodasta keskustellaan? Voidaanko Ukrainan sotaa koskevia mielenilmauksia edes kutsua keskusteluksi, jos niistä puuttuu pyrkimys kestävään rauhaan? Itse sotaahan ei pidä erehtyä kutsumaan keskusteluksi.

Kymmenkunta Agricola-Seuran jäsentä oli kokoontunut Isnäsin Kaarnarannan saliin kuuntelemaan Pertti Koistisen kirjaesittelyä. Alustuksellaan Koistinen onnistui luomaan leppoisan ilmapiirin, jossa oli hyvä jatkaa mielipiteiden ja tietojen vaihtoa. Tilaisuutta säväytti myös Koistisen kome runoa, joista yksi on edellä julkaisemamme ZAPORIZZIA IN MEMORIAM. Moniääninen ja kiihkoton keskustelu kesti noin puolitoista tuntia.

(*) Runon sanat perustuvat Koistisen mukaan Katriina Pajarin raporttiin Helsingin Sanomissa 17.10.2022, A6.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s