Agricolafest med stråk av allvar

Av Nina Björkman-Nystén

Den årliga Agricolafesten inföll i år på påskdagen. Pernå kyrka hade som brukligt en större roll än att vara festlokal.

Änglarna
”Änglarna” Lianna Selín, Minja Heinonen och Jade Saraste i Pernå kyrkas predikstiol.- Foto Kaika Selín.

Festprogrammet var underhållande och mångsidigt. Publiken bjöds på ett nytt skådespel och musik från medeltiden och några sekler framåt. Tillställningen började med att Agricolasällskapets ordförande Kai Nieminen berättade om Agricolas betydelse för den finska litteraturen och sällskapets strävan att ge Mikael Agricola och traditionen omkring honom värdiga ramar. Agricolamuseet och övrig verksamhet fungerar i Forsby, men den rätta platsen skulle vara nära hans födelseplats och Pernå kyrka, sa Nieminen. Här ett avsnitt ur talet.

” Ni har kanske märkt i lokala medier att vår förening förhandlar med Lovisa stad om att i Kyrkoby skola grunda ett kulturcentrum, som skulle betjäna också andra föreningar och hela allmänheten, både i Pernå och kringliggande områden. Vi kunde ha sällskapets möten och fester där, och vem som helst kunde hyra in sig för att ordna evenemang. Saken är bara den att vi knappast har pengar för våra löpande kostnader, för att inte tala om att skaffa en fastighet. Därför är det viktigt att få staden att förstå vår avsikt och betydelse.”

Kai Nieminen talar
Agricolafesten i Pernå kyrka bjöd på varm stämning och högklassigt program. Ordförande Kai Nieminens hälsningstal innehöll allvarsord om Agricolasällskapets framtid. Foto: Nina Björkman-Nystén.

Agricolas betydelse på det andliga planet var genomgripande, han blev inte bara biskop i Åbo utan hela landets reformator. Kyrkoherden i Agricolan suomalainen seurakunta Mikko Alava tog plats i predikstolen och berättade om den delen.

Skådespel vävde samman litteratur, religion och historia

Publiken kom närmare de stora händelserna på medeltiden tack vare musiken som framfördes under festen och det kyrkodrama som Tuovi Putkonen hade skrivit och regisserat. Pjäsen Mikael och himlens makter visar hur den lilla pojken Mikael (Vili Selín) i Pernå kyrka undervisades av Herr Bertil (Marko Putkonen) och vilka viktiga samtal pojken och den äldre prästmannen förde.

Tillsammans funderade de kring möjligheten att det kanske kunde gå så att Mikael som vuxen skulle översätta bibeln och andra viktiga texter från latin till finska. Mikael lärde sig läsa i Pernå kyrka, men den närmaste skolan fanns i Viborg. Dit måste barnet Mikael Agricola för att inleda sin akademiska bana.

En del av innehållet var en sång som Herr Bertil/Marko Putkonen sjöng. Putkonens mäktiga röst fyller Pernå kyrka på ett märkligt berörande sätt.

Skådespelet tog också publiken med sig på fantasins vingar, riktiga änglar hade viktiga roller, liksom Frestaren gestaltad av sångerskan Maria Linde och betydelsefulla inslag av Agricolakören.

Hela kyrkorummet användes under festen, musiker och skådespelare rörde sig mellan orgelläktaren, mittgången, predikstolen och platsen framför altaret. Musiken kom fint till sin rätt, körsångarna var väl tränade redan i andra körer, musikerna välkända från olika sammanhang. Som exempel kan man nämna Trio Vinröd, i trion ingår Elina Mieskolainen, Sofia Tarkkanen och Jorma Ojanperä, solister var Maria Linde och Konstantin Zhigalov.

Avslutningsvis fick publiken sjunga med, varannan vers på finska, varannan på svenska i sången I våra tankar. Texten är skriven av svenskan Ragnwei Axellie för några år sedan, en text som är så aktuell att den kunde vara skriva idag:

Vi börjar här Vi börjar nu

Vi sänder kärlek jag och du

Till jordens alla länder

ett tankefrö med fred uti

Vi sänder goda tankar

Omkring 180 personer hade samlats i Pernå kyrka för att fira Agricoladagen, stämningen var god och folk småpratade med varandra ännu en stund i solen på söndagskvällen när det drygt en timme långa programmet var slut.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s